In de heidebes, ook wel lakka genoemd, zijn nanobubbels gevonden die aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen hebben.
De ontdekking, gedaan in onderzoek onder leiding van de Universiteit van Oulu, opent mogelijkheden om noordelijke bessen te gebruiken in voeding, medicijnontwikkeling en welzijnsproducten.
Volgens het onderzoek transporteren de nanovesikels in bergbraam biologisch actieve moleculen, zoals micro-RNA. Ze blijven intact in het spijsverteringskanaal, worden opgenomen in de bloedbaan en richten zich nauwkeurig op bepaalde weefsels.
In experimentele omstandigheden werd vastgesteld dat deze vesikels ontstekingen kunnen remmen en zelfs de groei van kankercellen kunnen verhinderen.
Ze zouden kunnen worden gebruikt om medicijnmoleculen naar weefsels te transporteren, wat de bijwerkingen van medicijnen zou kunnen verminderen in vergelijking met traditionele methoden.
“Elders is eerder onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld groenten”, zegt universitair onderzoeker Soile Jokipii-Lukkari van de onderzoeksafdeling Ecologie en Genetica van de Universiteit van Oulu in een persbericht.
“Bosbessen hebben ook gezondheidsvoordelen, dus hebben we die onderzocht en zijn we er al in geslaagd om ook nanovesikels uit bosbessen te isoleren.”
Volgens Jokipii-Lukkari kan op basis van de huidige kennis worden aangenomen dat nanobellen ook in rode bosbessen en andere bessen voorkomen.
De bevindingen van het onderzoek kunnen ook een impuls geven aan voedings- en welzijnsindustrie.
Veenbessen worden bijvoorbeeld al gebruikt in cosmetica, maar de ontdekking van nanobellen geeft de bes een nieuwe waarde als superfood van de toekomst en als mogelijke grondstof voor medicijnen.